Niok polski. Kluski z białej kapusty

| czwartek, 17 stycznia 2013
Kluski z białej kapusty

Witam Państwa, witam serdecznie. W dzisiejszym odcinku programu „Kapustne na zimę” mam zaszczyt przedstawić bohatera – Kluska Kapustnika.

— Dzień dobry Panu!
— Dzień dobry.
— Czy czuje się Pan gwiazdą?
— Jeszcze nie, ale od kilku dni odczuwam mrowienie w okolicy środka. Być może rodzi się właśnie to uczucie. Dziwne jest.
— Ho, ho, wie Pan, nie z każdym przeprowadza się wywiad do internetu! Czy Pańscy współtowarzysze są zazdrośni?
— A jakże! Klusek polski to by innego w garze z osoloną wodą utopił! Ech, ta nasza mentalność… Zamiast się cieszyć, że ziomkowi się udało, że mogą się pogrzać w jego blasku, to tylko by spychali w dół. A najlepiej dla nich by było, żebym się do dna przykleił i mnie wylali do zlewu. Ale ja się nie daję! Dogadałem się z wodą i mi podsyłała co większe bąble, dlatego byłem pierwszy i jestem tu, gdzie jestem. Tylko dzięki własnej pomysłowości.
— Może Pan być z siebie dumny, od dziś każdy będzie mógł o Panu przeczytać. Jaka jest recepta na sukces?
— Już podaję:

Kluski z białej kapusty

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki dla dwóch osób:

  • 0,5 kg kapusty białej
  • mała cebula
  • bulion lub 2 kostki rosołowe
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki

biała kapusta

Kapustę gotujemy w osolonej wodzie, po czym albo siekamy drobno, albo mielimy w maszynce. Kroimy cebulę w kostkę, mieszamy z kapusta i dusimy 10 minut na połowie masła bez przykrycia, by woda odparowała. Z kapusty, jajek, bułki, mąki i śmietany robimy ciasto, doprawiamy je solą i pieprzem. Mieszamy je w misce łyżką, bo jest za rzadkie by wyrabiać na stole. Musi mieć taką konsystencję, żeby łyżką dało się uformować kluska, który się nie rozpada.

ciasto na kluski z białej kapusty

Zagotowujemy bulion, lub wrzucamy kostki rosołowe do około 2 litrów wody. Kładziemy ostrożnie na gotujący bulion kluski (około 10 na porcję), uważając by ogień nie był z duży, bo zaczną się rozlatywać. Gotujemy 4 minuty i wykładamy na posmarowaną olejem blaszkę, lub bezpośrednio na talerz. Robimy kluski z pozostałego ciasta. Podajemy z roztopionym masłem, lub jako dodatek do mięsa. Kluski są naprawdę ciekawe w smaku, stanowią alternatywę dla kopytek i gnocchi. Gdy chcemy podać je później, najlepiej odgrzać w piekarniku.

Wiadomość z ostatniej chwili! Okazało się, że Klusek Kapustnik sam nie wymyślił przepisu na sukces. Fakty wskazują, że stoi za tym Bohdan Jacórzyński i jego książeczka „Warzywa kapustne w naszym jadłospisie”. Samozwańczy gwiazdor chciał odłączyć się od pobratymców i korzystać z dorobku innego autora, zgarniając cały splendor. Cała Polska jest oburzona!

4 komentarze

  1. poswix
    17 stycznia 2013

    Kluski z kapusty? Ojej, jestem zaskoczona… To takie trochę dekadenckie! Przecieram oczyska ze zdziwienia. :-) Ale swoją droga wielce apetyczne! :-)

    Odpowiedz
    • Wielka Pyszność
      17 stycznia 2013

      Naprawdę niezłe, sama byłam zdziwiona. Można dodać tartego grana padano, ale wtedy nie polskie będą, a fusion.

  2. Marzynia Mamcia
    17 stycznia 2013

    Hmmm… z kapustki… lubię kapustkę, ale gdybym już ją obrabiała, to chyba jednak wylądowałaby w garze jako zasmażana. Do sznycelka na ten przykład. Niemniej gratuluję fantazji kulinarnej Tobie, Kluskowi i temu gostkowi od książeczki.

    Odpowiedz
    • Wielka Pyszność
      17 stycznia 2013

      Niesławny Klusek dziękuje.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Wypełnienie wszystkich pól jest wymagane.



Komentarz