„Nie będziem tu tracić gotówki na jakieś majonezy!”

| wtorek, 3 kwietnia 2012
majonez domowy

Niech ten cytat ze wspaniałego filmu polskiego „Siekierezada” będzie godnym tytułem materiału o stworzeniu majonezu w warunkach domowych. Dziś bowiem przekażę Wam wiedzę o kręceniu tego najpopularniejszego sosu samopas. Prostota owego Was zadziwi. Żeby zaś przekaz był jaśniejszy, mamy dla Was prezent wielkanocny.

Pokusiliśmy się o nakręcenie mini–filmiku z tego procesu. Liczę, że szanownych czytelników ucieszy! My mieliśmy wiele radości.

Jeśli istota składników nie wynika jasno z prezentowanych na ekranie czynności, podaję skład:

Majonez domowy

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 szklanka oleju
  • 1 żółtko
  • musztarda (około 2 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie trochę soku z cytryny jeśli jest zbyt „mulasty” w smaku
  • jeśli chcemy zrobić sos czosnkowy, wciskamy na końcu ząbek czosnku, a jeśli pragniemy apetyczniejszego koloru, możemy wsypać trochę kurkumy to się ładnie przyżółci

Jeśli zdarzy się tak, że majonez się zwarzy, nie wyrzucajmy od razu w złości miski do kosza i nie używajmy szeregu obraźliwych słów. Jest i na to rada. Trzeba wziąć drugą czystą miskę, wbić do niej żółtko i powoli wlewać tam zwarzoną nieudaną masę również energicznie mieszając. Wyjdzie.

3 komentarze

  1. kalina
    2 lutego 2013

    Dzisiaj skorzystałam z przepisu na zupę gulaszową zaczęłam pichcić a już pachnie wybornie.Domowe majonezy są super,bez konserwantów a i dużo tańsze,podpowiem:żeby się zawsze udał, wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę.

    Odpowiedz
    • Magda
      3 lutego 2013

      Tak, masz rację, podobnie jak w przypadku ciasta drożdżowego

  2. Ania
    31 marca 2013

    Jestem taka przeżarta, ale chyba się temu majonezowi nie będę opierać.

    Odpowiedz

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Wypełnienie wszystkich pól jest wymagane.



Komentarz