Cacio e pepe, czyli mniej znaczy więcej

Cacio e pepe, czyli mniej znaczy więcej

niedziela, 2 kwietnia 2017

Cacio e pepe znaczy ser i pieprz. I o tym sosie do makaronu z regionu Lazio będzie ta piosenka. Ale zacznijmy od początku.

Cucurbita alias dynia znakomita

Cucurbita alias dynia znakomita

piątek, 13 września 2013

Cucurbita to dynia, cucumis ogórek. Nomenklatura pokazuje, że to bliskie kuzynostwo. Pora roku każe przypuszczać, że to pękaty twór będzie przedmiotem naszych dywagacji i obróbek termicznych.

Szybko i wypaśnie. Makaron z pesto i krewetkami

Szybko i wypaśnie. Makaron z pesto i krewetkami

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Tym razem nie podam Wam przepisu na pesto. Wszystko dlatego, że przygotowujemy specjalny odcinek, do którego załączymy filmik ze wzrostu bazylii. Póki co wyrasta ona sobie spokojnie za oknem, nabiera sił i czeka na swój moment. Pesto, którego użyłam „na spróbę”, zakupione zostało w sklepie, który dla pewnych kierowców z Siedlec jest synonimem włoskiego stylu życia.

Oggi ruri. Cannelloni z dynią i rozmarynem

Oggi ruri. Cannelloni z dynią i rozmarynem

piątek, 26 kwietnia 2013

Czytamy to „odżi ruri”. Takiej nomenklatury używałyśmy z siostrami sisters, gdyśmy na włoskiej ziemi pospołu brzoskwinie zrywały. Jeździłyśmy tam co lato przez kilka lat z rzędu, najpierw robiąc przerywki owoców, potem zbierając brzoskwinie i nektarynki, by z początkiem września przerzucić się na gruszki.

Gamberetti. Najlepszy makaron z krewetkami

Gamberetti. Najlepszy makaron z krewetkami

czwartek, 3 stycznia 2013

Ten makaron zrobiliśmy rzutem na taśmę. Przyczyną był zakup krewetek w całości, z czarnymi łypiącymi oczkami i pancerzykiem, kuszących sumiastym wąsem. Wprawdzie już ugotowanych (dlatego czarne oczka wybitnie kontrastowały z różowym wnętrzem), ale jednostki opancerzone dają w boju większą siłę rażenia.