Pesto z czosnku niedźwiedziego – jeśli je robić to teraz, bo sezon do końca kwietnia

Pesto z czosnku niedźwiedziego – jeśli je robić to teraz, bo sezon do końca kwietnia

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

O czosnku niedźwiedzim wiedziałam że istnieje, ale aż do zeszłego roku był dla mnie mityczną rośliną. Nawet nie wiedziałam jak wygląda i jeśli widziałam go kiedyś wiosną w lecie, na pewno myślałam że to konwalie, bo jego liście do złudzenia przypominają konwaliowe.

Camembert pieczony

Camembert pieczony

niedziela, 16 lutego 2014

Nawet teraz jak spojrzę na to zdjęcie, nabieram wielkiego smaka na camemberciaka. Jeśli na kogoś nie działa ten obraz to albo jest weganinem, albo nie cierpi serów, albo nie toleruje laktozy. W pierwszym przypadku to jego wybór, w dwóch pozostałych mogą pojawić się katusze. Zresztą nie będę oszukiwać i powiem od razu, jak doszedł do mnie ten przepis.

Poranna uczta. Kanapka z krewetkami

Poranna uczta. Kanapka z krewetkami

czwartek, 19 grudnia 2013

Na zapowiedź takiego śniadania siostra B. nie pozostała obojętna. Od razu zaanonsowała swoje przybycie w okolicach godziny ósmej rano, przed rozpoczęciem pracy. Zadanie miała tylko jedno – zakupić po drodze ciabatty na wagę w piekarni Zaborowskich na Limanowskiego.

Dodatek specjalny – raita

Dodatek specjalny – raita

sobota, 7 grudnia 2013

Raita jest dodatkiem na bazie jogurtu do głównego dania. Pochodzi z południowej Azji, najpopularniejsza jest w Indiach, Bangladeszu i Pakistanie. Kuchnia jest tam przebogata w przyprawy korzenne i przeważnie ostra. Dla złagodzenia tej ostrości często do potraw podaje się właśnie raitę – jogurt z ogórkiem, miętą, czosnkiem, imbirem.

Marynowane twarożki ołomunieckie czyli czeski styl życia

Marynowane twarożki ołomunieckie czyli czeski styl życia

czwartek, 21 listopada 2013

Nie tylko Hiszpanie mają swoje tapasy, a Włosi antipasti. Oczywiście „włoski styl życia” jest najbardziej luksusowy spośród wszystkich dań i przekąsek innych narodów. Jednak nad małymi przekąskami z bliskiego nam geograficznie południa też warto się pochylić.