Tarta czekoladowo-kajmakowa. Deser elegancki

Tarta czekoladowo-kajmakowa. Deser elegancki

środa, 26 kwietnia 2017

Postanowiłam opisać perypetie mojej znajomej w kwestii wyboru i ewentualnego zakupu sukni ślubnej. Dziewczyna jest drobniutka, na oko jakieś 155 cm wzrostu.

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

poniedziałek, 6 lutego 2017

Zacznę od tego, że nie jestem wielką fanką serników. Mało który mi smakuje, chociaż jeśli już znajdę swój, to trzymam się go kurczowo.

Sbriciolata – śmiesznie proste ciasto z kruszonki, owoców i ricotty

Sbriciolata – śmiesznie proste ciasto z kruszonki, owoców i ricotty

sobota, 14 stycznia 2017

Jest na tej stronie relacja z podróży do Toskanii i Ligurii, którą odbyliśmy kilka lat temu. Póki co, były to nasze ostatnie prawdziwe wakacje (bo nie mówię tu o długich weekendach).

Tiramisu. Nie przepłacaj w restauracjach

Tiramisu. Nie przepłacaj w restauracjach

wtorek, 15 kwietnia 2014

Zawsze zdumiewały mnie wysokie ceny tego deseru w restauracjach, tak jakby dodawane były do niego róże damasceńskie albo płatki złota. Już 10 lat temu, kiedy pracowałam w Cherubino, kosztował tam kilkanaście złotych (chyba 14,50 ale nie pamietam dokładnie). Robiony był w dużej blaszce, dzielony na 20 kawałków, a przy sprzedaży drugiego już wychodziliśmy na zero na produktach. Czysty zysk. A co tam było? Cukier, jajka, biszkopciki, kawa, trochę amaretto i śmietana 36%. Śmietana zastępowała mascarpone, ale efekt był i tak znakomity. Najśmieszniejsze jest to, że matoda stworzenia tego dzieła cukierniczego jest banalnie prosta.

Deser słodko–kwaśny. Tarta cytrynowa

Deser słodko–kwaśny. Tarta cytrynowa

czwartek, 30 stycznia 2014

Słodko–kwaśny czyli mój ulubiony. Najbardziej ze wszystkich słodyczy lubię te kwaskowate. A z lodów owocowe. Wszystkie cukrowe ulepki omijam szerokim łukiem. A takie przełamanie słodkiego kruchego ciasta cytryną… Niebywale zasmakowała nam ta tarta.