Falafele na niedzielę…

| środa, 23 października 2013
falafele

… albo na dowolnie wybrany dzień tygodnia. Te niewielkie kulki z ciecierzycy z sezamem to wkład arabsko-hebrajski w globalne fast foody. Przyrządza się je szybko, są smażone i chrupiące, czyli spełniają definicję fast foodu niejako u podstaw. Jako ślepa i bezkrytyczna fanka ciecierzycy przywitałam je pod moim dachem z dzikim entuzjazmem. I znowu zaczęłam się zastanawiać, dlaczego w Polsce ciecierzyca jest najmniej popularna z wszystkich, za przeproszeniem, bobowatych.

Fasola? A jakże! Groch? No przecież. Nawet sam bobowaty bób wydaje się być częściej używany w kuchni, gdy przyjdzie na niego sezon i nie kosztuje już 25 złotych za kilogram. Ciecierzyca dostępna jest cały rok, jej cena jest śmiesznie niska, a po namoczeniu i ugotowaniu pęcznieje najbardziej z bobowatych braci i sióstr. Nie twierdzę, że w ogóle się jej u nas nie używa i że to właśnie ja przyniosę ją maluczkim pod strzechy. Ale spójrzmy na oferty popularnych dyskontów, czy sklepów osiedlowych. Jeśli chodzi o bobowate w konserwie, to mamy groszek, czerwoną fasolkę, czasem białą. Jest też wszędobylska kukurydza, ale ona jest z wiechlinowatych, więc nie pasuje nam do tezy. Jeśli będziecie kupować ciecierzycę, to polecam raczej paczkowaną lub konserwową, bo kilkakrotnie przyniosłam w różnych ziarnach z bazarku mole spożywcze, a sami wiecie, jakie spustoszenie potrafią uczynić w kuchennej szafce. Jeśli już nabędziecie suche ziarna, trzeba je bezwzględnie namoczyć na noc i nalać sporo wody, bo dużo jej wchłoną. Na drugi dzień gotujemy namoczoną ciecierzycę około półtorej godziny do miękkości i cześć.

Falafele

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki dla czterech osób:

  • 600–700 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki; ja użyłam puszkę białej fasoli, trochę ugotowanej czerwonej i podobną ilość ugotowanej ciecierzycy)
  • pęczek natki pietruszki
  • ziarna sezamu do obtoczenia
  • kilka zmiażdżonych ząbków czosnku
  • bułka tarta, około 100 g
  • 2 jajka
  • przyprawy: po łyżeczce mielonego kuminu, gałki muszkatołowej, gorczycy, płaska łyżeczka cynamonu)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • do podania – tortilla pszenna, pita, lub inny lubiany przez Was rodzaj pieczywa, posiekana sałata z oliwą, jogurt naturalny z sokiem z limonki bądź cytryny, plastry pomidorów lub ogórków; możecie też w ogóle zrezygnować z pieczywa i podać tylko sałatkę

przyprawy

składniki na falafele

Wszystkie składniki, oprócz sezamu mieszamy w misce, rozgniatamy lub lekko blendujemy(nie musi być to jednolita masa), doprawiamy. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy bułki tartej. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w sezamie. Rozgrzewamy w szerokim rondlu olej (musi by go sporo, ok. 2 cm) i smażymy falafele z obu stron na złoto. Wkładamy do podgrzanego pieczywa razem z wybranymi dodatkami, polewamy jogurtem.

falafele przed smażeniem

4 komentarze

  1. Ania
    23 października 2013

    Akurat mam wszystkie składniki, więc pewni w końcu falafele trafią i pod naszą strzechę. Jak to się stało, że jeszcze ich nie próbowaliśmy, skoro ciecierzycę gremialnie wielbimy? Dziękuje za przepis.

    Odpowiedz
    • Wielka Pyszność
      23 października 2013

      Po prostu potrzebowaliście inspiracji. Oto jestem.

  2. Marzynia Mamcia
    4 listopada 2013

    Jej, od lat mnie to kręci i nęci, a tu ciągle tylko te boszcze i kapuśnioki w gorach:-(

    Odpowiedz
  3. Wielka Pyszność
    4 listopada 2013

    Się nazywa zagranicznie, a wszystko można kupić w osiedlowym (no, może z wyjątkiem kuminu)

    Odpowiedz

Napisz odpowiedź do komentarza Marzynia Mamcia

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Wypełnienie wszystkich pól jest wymagane.



Komentarz

Anuluj pisanie odpowiedzi