Prażucha. Chcę być wielkopolskim chłopem

Prażucha. Chcę być wielkopolskim chłopem

poniedziałek, 15 października 2012

Znowu się udało. W naszym Jadłospisie Demoluda jedynym małym rozczarowaniem były kluski po czesku, ale nie były niejadalne, tylko po prostu zwyczajne. Tym razem było wspaniale, bo odkryłam zupełnie nowy smak.

Zimna perfekcja. Chłodnik à la Borek Pękalski

Zimna perfekcja. Chłodnik à la Borek Pękalski

sobota, 4 sierpnia 2012

Powiem szczerze, że nie musiałam robić tych wszystkich mecyji z głosowaniem. Umieszczając dzisiejszego zwycięzcę wśród „konkursowiczów”, jak mawiał Pan Japa, od początku wiedziałam, że jest skazany na sukces.

„Kluski po czesku” zgodnie z polskimi standardami z lat pięćdziesiątych

„Kluski po czesku” zgodnie z polskimi standardami z lat pięćdziesiątych

wtorek, 1 maja 2012

Wygrały. Są. A ja się niezmiernie cieszę. Wszyscy znamy zasady Jadłospisu Demoluda i wiemy, że jedynym kryterium wyboru jest nazwa.

Kapuśniakobarszczociorba. Zupa rumuńska

Kapuśniakobarszczociorba. Zupa rumuńska

czwartek, 29 marca 2012

Jest! Jest! Zwyciężczyni tygodniowego maratonu krakowskiego, kryjącego się pod mylącą nazwą Jadłospis Demoluda. Nasza wspaniała ciorba cu perisoare.

Zdrastwujtie. Ziemniaki Utoczkin II

Zdrastwujtie. Ziemniaki Utoczkin II

czwartek, 8 marca 2012

Jeśli ktoś z odwiedzających Wielką Pyszność nie ma kontaktu z Facebookiem, odsyłam do przeprowadzonej tam sondy na temat dania, którego proces produkcyjny zaraz opiszę. Utoczkin się spodobał i podbił serca.