
Jak zrobić domowe musli?
Takie domowe musli nie dość, że jest dużo smaczniejsze od kupnego, ma jeszcze jedną, niezaprzeczalną zaletę. Po pierwsze, nie zawiera ogromnych ilości cukru jak kupowane w sklepie „crunchy”, po drugie różnica w smaku jest tak duża, że domowe musli często zjada się po prostu w charakterze przekąski przedtelewizyjnej.

Jak ugotować bulion?
Wielu się uśmiechnie, bo gotują wyczesane wywary z mięsa, warzyw i przypraw. Wielu przeczyta, bo nie bardzo im wychodzi. To jest mój sposób na porządny bulion.

Jak zrobić sos aioli?
Powinna zacząć od tego, co to jest sos aioli. Najprościej rzecz ujmując – jest to hiszpańsko–prowansalski sos majonezowy z dodatkiem czosnku, gdzie zamiast oleju, lub w jego towarzystwie występuje oliwa z oliwek. Sos ma ostry czosnkowy smak i wspaniały żółty kolor, dzięki oliwie.

Jak zrobić ciasto na pizzę?
Ciasto na pizzę możemy zrobić bez zaczynu, od razu wrabiając drożdże i cukier w ciasto. To przyspieszy pracę. Oprócz mąki pszennej możemy używać razowej, lub dodać nieco kukurydzianej, co urozmaici smak.

Jak zrobić naleśniki?
Oto mój domowy, sprawdzony przepis na naleśnikowe ciasto. Wszystkie składniki zważyłam i zmierzyłam, żeby podać dokładne proporcje. Podana ilość wystarcza na 7–8 naleśników, co oznacza, że trzy osoby spokojnie się najedzą. Jest to wersja zarówno do nadzienia SŁODKIEGO jak i SŁONEGO.