Jak zrobić domowe musli?

Jak zrobić domowe musli?

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Takie domowe musli nie dość, że jest dużo smaczniejsze od kupnego, ma jeszcze jedną, niezaprzeczalną zaletę. Po pierwsze, nie zawiera ogromnych ilości cukru jak kupowane w sklepie „crunchy”, po drugie różnica w smaku jest tak duża, że domowe musli często zjada się po prostu w charakterze przekąski przedtelewizyjnej.

Jak ugotować bulion?

Jak ugotować bulion?

niedziela, 17 marca 2013

Wielu się uśmiechnie, bo gotują wyczesane wywary z mięsa, warzyw i przypraw. Wielu przeczyta, bo nie bardzo im wychodzi. To jest mój sposób na porządny bulion.

Jak zrobić sos aioli?

Jak zrobić sos aioli?

poniedziałek, 4 lutego 2013

Powinna zacząć od tego, co to jest sos aioli. Najprościej rzecz ujmując – jest to hiszpańsko–prowansalski sos majonezowy z dodatkiem czosnku, gdzie zamiast oleju, lub w jego towarzystwie występuje oliwa z oliwek. Sos ma ostry czosnkowy smak i wspaniały żółty kolor, dzięki oliwie.

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Jak zrobić ciasto na pizzę?

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Ciasto na pizzę możemy zrobić bez zaczynu, od razu wrabiając drożdże i cukier w ciasto. To przyspieszy pracę. Oprócz mąki pszennej możemy używać razowej, lub dodać nieco kukurydzianej, co urozmaici smak.

Jak zrobić naleśniki?

Jak zrobić naleśniki?

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Oto mój domowy, sprawdzony przepis na naleśnikowe ciasto. Wszystkie składniki zważyłam i zmierzyłam, żeby podać dokładne proporcje. Podana ilość wystarcza na 7–8 naleśników, co oznacza, że trzy osoby spokojnie się najedzą. Jest to wersja zarówno do nadzienia SŁODKIEGO jak i SŁONEGO.