Jak zrobić ciasto na pizzę?

| poniedziałek, 21 stycznia 2013
ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę możemy zrobić bez zaczynu, od razu wrabiając drożdże i cukier w ciasto. To przyspieszy pracę. Oprócz mąki pszennej możemy używać razowej, lub dodać nieco kukurydzianej, co urozmaici smak.

Ciasto na pizzę pszenne

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (na standardową blaszkę z piekarnika):

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej przesianej
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 20 ml oliwy extra vergine

przygotowanie ciasta na pizzę

Łączymy składniki i wyrabiamy na gładkie ciasto przez 5 minut. Jeśli jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie włączamy piekarnik na maksymalną temperaturę.

układanie składników na cieście na pizzę

Gdy ciasto urośnie, smarujemy tłuszczem blaszkę, wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie, przekładamy je ostrożnie na blaszkę. Smarujemy sosem, kładziemy mozzarellę i pozostałe składniki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 8-10 minut. Wyciągamy, kiedy brzegi są przyrumienione.

upieczona pizza

Ciasto na pizzę pszenno–kukurydziane

Przepis jak wyżej, ale dajemy 200 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej. Gdy damy TYLKO mąkę kukurydzianą, ciasto będzie za miękkie i nie będziemy mogli go rozwałkować ani przełożyć na blaszkę w jednym kawałku. Ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej jest bardziej chrupiące.

ciasto na pizzę pszenno-kukurydziane

Rada 1
Mozzarellę kładziemy na spód, bo ma się tylko roztopić, przypieka się reszta składników i to one powinny być na wierzchu.

Rada 2
Na sos do pizzy lepszy jest przecier z kartonika niż pelati, bo pelati mają (paradoksalnie) więcej wody i dłużej odparowują na patelni.

Rada 3
Temperatura pieczenia powinna być jak najwyższa. Oryginalne, włoskie piece opalane drewnem mają w środku nawet 500 stopni! Chodzi o to, żeby wszystko jak najszybciej się upiekło, a ciasto nie było zakalcowate, ale chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Rada 4
Nie dawajmy zbyt wielkiej ilości składników – najlepiej położyć ser i jeszcze 2–3 dodatkowe składniki dobrej jakości. Wtedy będziemy dokładnie czuć wzystkie smaki, nie zrobi się misz–masz

13 komentarzy

  1. Marzynia Mamcia
    22 stycznia 2013

    Ciasto na pizzę robię praktycznie tak samo. Trudno zresztą robić inaczej ;-)
    Powiedz mi tylko, Słońce, dlaczego właściwie na pizzę ma być mąka PRZESIANA?
    A jakie to ma znaczenie? Jakoweś napowietrzenie czy cóś? A może to zabieg magiczny, jak sławne kręcenie w makutrze tylko w jedną stronę?
    No chyba, że jak we wspomnieniach Babci Broni, w kumorze u sąsiadki – pluchy w 1924 roku, myszy naszczały do mąki ;-)
    Serdeczne pozdrowienia śle Mamcia Marzynia, wielbicielka Twego bloga, dziś w nastroju nieprzysiadalnym (a bo wkurzyły mnie te baby…)

    Odpowiedz
    • Wielka Pyszność
      22 stycznia 2013

      Widzę, że szare komórki u Marzyni w formie najwyższej! Właśnie o tleny i azoty tu chodzi :). Oczywiście jak nie przesiejemy to i tak urośnie i wyjdzie, ale lepsze będzie po akcji „Przetak”

  2. Maciasso
    11 lutego 2013

    Witam:)
    Poza „napowietrzeniem”, wydaje mi się, dzięki przesianiu ciasto łatwiej wyrobić tak żeby było idealnie gładkie, bez żadnych grudek:)

    pozdrawiam,
    Nowy fan bloga i być może przyszły chętny do korepetycji ;)

    Odpowiedz
    • Wielka Pyszność
      11 lutego 2013

      Witam serdecznie nowego fana. Fanfary!!!

  3. Hana Banana
    6 maja 2013

    Witam, zyskałaś kolejną fankę ;) Trafiłam tu przypadkiem i ambitnie postanawiam wypróbować Twoje przepisy. Natychmiast też przyswoiłam sobie przydatną informację na temat pizzy – miło mieć mikser i wałek. Teraz wiem, czemu pizza, którą debiutancko zrobiłam ukochanemu, była taka.. dziwna. Na szczęście jemu smakowała. Również jestem częstym gościem we Włoszech i uwielbiam tamtejszą kuchnię. Czy ta kusząca pizza ze zdjęć jest opisana gdzieś na stronie? Interesuje mnie zwłaszcza sos. Notabene, moje umiejętności kwalifikują mnie do grupy, która chętnie nauczy się robienia bulionu i dziękuję za ten banalny ;-) przepis. Mam jednak dużo chęci i coś niecoś umiem już upichcić. Pozdrawiam Cię serdecznie, ciao!

    Odpowiedz
  4. Magda
    7 maja 2013

    Dziękuje za Twoje słowa. Zawsze cieszy, kiedy mogę pomóc. Ta pizza ze zdjęć nie jest opisana, ale prócz mozzarelli i sosu jest tam surowa szynka i pomidorki cherry. Prościocha.

    Odpowiedz
    • Hana Banana
      7 maja 2013

      A jaki to sos? wygląda przepysznie :)

  5. Magda
    7 maja 2013

    Delikatnie zredukowane na patelni pomidory krojone z puszki, plus czosnek, oregano, trochę śmietany 30 % , sól i ostra papryczka.

    Odpowiedz
    • Hana Banana
      8 maja 2013

      Ulala, muszę spróbować zatem, kolor jest przepiękny jak na te składniki :) Dziękuję i życzę dobrej nocy ;)

  6. bart
    1 grudnia 2014

    20g drozdzy??? wrzyciu sie tyle nie daje do ciasta do pizzy

    Odpowiedz
    • Wielka Pyszność
      1 grudnia 2014

      A w życiu się daje. Pozdrawiam.

  7. Hubcio
    3 lutego 2017

    Witam, czy nie lepiej było by dać mąkę pszenną z kukurydzianą w stosunku 3:1 ?

    Odpowiedz
  8. Magda
    3 lutego 2017

    Drogi Hubciu. Ja sobie zrobiłam akurat tak. Jeśli dla Ciebie lepsze są proporcje 3:1 to śmiało rób po swojemu, ja przeważnie modyfikuję przepisy troszkę na swoją modłę. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Napisz odpowiedź do komentarza Marzynia Mamcia

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Wypełnienie wszystkich pól jest wymagane.



Komentarz

Anuluj pisanie odpowiedzi