
Zaskakująco pyszne purée ziemniaczane z brukselką
Chociaż znaki na niebie i ziemi na to nie wskazują, zima chu chu chucha już na Nas zimnym oddechem. Chucha hipotetycznie, bo wczoraj, tj. 2.12.2013 zaobserwowałam podczas spaceru mnogość stokrotek na wciąż zielonej trawie i dmuchawce pozostałe po listopadowym kwitnieniu mleczy. Dziś też po mojej lewicy, tj. za oknem wychodzącym na południe, ostre promienie zadają kłam kalendarzowi.

Eurokapustka. Krem z brukselki
Pan Henio Jacórzyński, że pozwolę sobie na pewną poufałość, dwoił się i troił, żeby umieścić w swojej książce jak najwięcej przepisów. Nie dziwię się, „Warzywa kapustne w naszym jadłospisie” mają 99 stron, które trzeba wypełnić treścią.

Para w tańcu klasycznym. Groch z kapustą
Tym razem to ja byłam osobą, która pierwszy raz próbuje jakiegoś specjału. Nigdy, przenigdy nie jadłam grochu z kapustą, a u ukochanego przeciwnie – to tradycyjna potrawa wigilijna. Nie tylko u niego, ale także w łódzkiem, skąd pochodzi współlokatorka mojej siostry.

Niok polski. Kluski z białej kapusty
Witam Państwa, witam serdecznie. W dzisiejszym odcinku programu „Kapustne na zimę” mam zaszczyt przedstawić bohatera – Kluska Kapustnika.
— Dzień dobry Panu!
— Dzień dobry.
— Czy czuje się Pan gwiazdą?

Naleśniki z kapustą i bakłażanem
W tej historii polskie przysłowia biją się o palmę pierwszeństwa. Na ringu stanęły: NIEDBAŁY ROBI DWA RAZY i KTO NIE MA W GŁOWIE TEN MA W NOGACH, kontra GŁUPI MA ZAWSZE SZCZĘŚCIE.