Krupnik dla Matki Polki

| środa, 9 stycznia 2013
krupnik polski

Jakiś czas temu odgrażałam się, że teraz częściej będą się tu pojawiać dania lekkie, bez hardkorowych przypraw, w sam raz dla matki karmiącej. Oczywiście z myślą o mojej siostrze – świeżo upieczonej mamie, której jadłospis jest teraz ograniczony ze względu na mleczarską produkcję. Cytrusów nie, kapusty kiszonej nie, czekolady nie bardzo. Lista jest o wiele dłuższa. Dodam od razu, że Ewcia przed ciążą gotowała sporadycznie, nie miała na to ochoty i wydawało jej się to czasochłonne. Odkąd przestała pracować i przygotowywała się w spokoju do wydania na świat córki, zaczęła sobie powoli pichcić. No i się wciągnęła. Do tego stopnia, że od laika przeszła do specjalisty od bitek wołowych. I ciągle kombinuje.

Miałam jej podrzucać co i raz jakieś lekkie kąski, ale do tej pory jedyne co przygotowałem to krupnik. Ugotowałam go z myślą o niej, odłożyłam litr do pudełka i wybrałam się w odwiedziny. O zupie zupełnie zapomniawszy. Następnego dnia też krupniku nie zaniosłam, koniec końców wylądował wieczorem na imprezie świątecznej u kumpla, jako mój gastronomiczny wkład we wspólne menu. Obawiam się jednak że nikt go nie skosztował, bo stał w ciemnym kącie, a biesiadnicy rzucili się na sałatki. No i na alkohol, rzecz jasna.

Krupnik nie dotarł do adresatki, a szkoda, bo wyszedł naprawdę niezły. Postanowiłam zrobić go według przepisu z bardzo ładnie wydanego albumu „Smakosz warszawski” Hanny Szymanderskiej, który kupiłam chyba 10 lat temu ukochanemu i może raz z niego korzystałam. Innowacją jest fasola, która wzmaga współczynnik sytości zupy.

Krupnik polski

Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki dla 4-6 osób

  • 0,5 kg kości wieprzowych
  • włoszczyzna rosołowa
  • kilka suszonych grzybów
  • łyżka białej fasoli (dałam więcej)
  • szklanka ugotowanej kaszy perłowej (można dać więcej)
  • posiekaną natka pietruszki
  • 3 litry wody

składniki na krupnik polski

Robimy wywar z kości, włoszczyzny, grzybów i fasoli. Po około 1,5 godziny przecedzamy, grzyby i mięso kroimy w paski, dodajemy razem z fasolą do przecedzonego wywaru. Zagotowujemy, dodajemy ugotowaną kaszę, gotujemy na małym ogniu 15 minut, doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką.

Krupnik i wszystkie inne potrawy z kaszą są szczególnie wskazane w zimie, bo kasze rozgrzewają organizm na długi czas.

A ja się nie poddaję i próbuję donieść młodej mamie jakiś lekki smakołyk.

4 komentarze

  1. Marzynia Mamcia
    9 stycznia 2013

    Ja rzadko robię krupnik, bo Hurma i Czereda nie przepada (a szkoda). Dobry jest u nas w szkole na stołówce, taki jak za komuny, o kolorze wywaru z myjaka, wiesz… klasyka…
    Dobry jest na wędzonych żeberkach, z mięskiem branym od kostek. Z fasolą nie jadłam :-)

    Odpowiedz
    • Wielka Pyszność
      9 stycznia 2013

      Ja też do tej pory nie, ale to spoko patencik. Zimowy :)

  2. mych
    17 listopada 2013

    Fasola dla karmiącej?

    Odpowiedz
    • Wielka Pyszność
      17 listopada 2013

      Proszę uprzejmie zauważyć, że po pierwsze zupa nie dotarła do adresatki, a po drugie konstrukcja moich wpisów jest podobna – część felietonowa i przepis właściwy. Nigdzie nie piszę, że felieton to stuprocentowe odwzorowanie rzeczywistości, a moja strona nie jest poświęcona diecie dla karmiących matek. Jeśli Pan/Pani szuka takich przepisów, odsyłam na inne strony. Oczywiście z pozdrowieniami.

Napisz odpowiedź do komentarza Marzynia Mamcia

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Wypełnienie wszystkich pól jest wymagane.



Komentarz

Anuluj pisanie odpowiedzi