„Nie będziem tu tracić gotówki na jakieś majonezy!”

Niech ten cytat ze wspaniałego filmu polskiego „Siekierezada” będzie godnym tytułem materiału o stworzeniu majonezu w warunkach domowych. Dziś bowiem przekażę Wam wiedzę o kręceniu tego najpopularniejszego sosu samopas. Prostota owego Was zadziwi. Żeby zaś przekaz był jaśniejszy, mamy dla Was prezent wielkanocny.
Pokusiliśmy się o nakręcenie mini–filmiku z tego procesu. Liczę, że szanownych czytelników ucieszy! My mieliśmy wiele radości.
Jeśli istota składników nie wynika jasno z prezentowanych na ekranie czynności, podaję skład:
Majonez domowy
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 szklanka oleju
- 1 żółtko
- musztarda (około 2 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie trochę soku z cytryny jeśli jest zbyt „mulasty” w smaku
- jeśli chcemy zrobić sos czosnkowy, wciskamy na końcu ząbek czosnku, a jeśli pragniemy apetyczniejszego koloru, możemy wsypać trochę kurkumy to się ładnie przyżółci
Jeśli zdarzy się tak, że majonez się zwarzy, nie wyrzucajmy od razu w złości miski do kosza i nie używajmy szeregu obraźliwych słów. Jest i na to rada. Trzeba wziąć drugą czystą miskę, wbić do niej żółtko i powoli wlewać tam zwarzoną nieudaną masę również energicznie mieszając. Wyjdzie.
5 komentarzy
kalina
2 lutego 2013Dzisiaj skorzystałam z przepisu na zupę gulaszową zaczęłam pichcić a już pachnie wybornie.Domowe majonezy są super,bez konserwantów a i dużo tańsze,podpowiem:żeby się zawsze udał, wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę.
Magda
3 lutego 2013Tak, masz rację, podobnie jak w przypadku ciasta drożdżowego
Ania
31 marca 2013Jestem taka przeżarta, ale chyba się temu majonezowi nie będę opierać.
Patka
23 września 2019Jak długo można przechowywać tak zrobiony majonez?
Anonim
25 września 2019Cześć. Majonez domowy, jako że zawiera surowe jajka, nie powinien być trzymany dłużej niż 72 godziny w lodówce.