Szparag prosty i klasyczny

| wtorek, 16 maja 2017
pieczone szparagi zawijane w szynce dojrzewającej

Przecież wiadomo, że nie mogłam nie napisać o szparagach. Przecież sezon w pełni i jeszcze przez około trzy tygodnie będą nas kusiły ze straganów swoimi łebkami.

Ja tegoroczny sezon szparagowy zainaugurowałam w stolicy Wielkopolski, gdzie wraz z siostrą bawiłyśmy u przyjaciół prawie całą majówkę. oni później wylatywali do Toskanii, więc nasza wizyta teoretycznie mogła być dla nich zapchajdziurą przez wakacjami właściwymi. Tak się jednak nie stało – ugościli nas po królewsku – codziennie jedliśmy tak obfite śniadanie, jakby była Wielkanoc. No i te szparagi… Deal był taki, że ja przywiozłam wszystkim szczelnie zapakowane kanapki Ruben prosto z Nowego BUfetu, a oni dla nas zakupili białe i zielone szparagi. Białe prosto od producenta, zrywane dzień wcześniej. Zielone na bazarku, ale też nie ułomki. Jako że Wielkopolska to polska stolica szparaga, w sezonie jest go wszędzie pełno i jest tani. Na przykład możecie sobie kupić specjalną kategorię NA ZUPĘ – czyli takie drugiej klasy, trochę połamane, tudzież bez łebków. I kosztujące jakieś grosze. Nasi przyjaciele jedzą je na okrągło, pod wszystkimi możliwymi postaciami. Twierdzą jednak, że najlepiej smakują upieczone, zawinięte w szynkę dojrzewającą i posypane twardym dojrzewającym serem. tak je właśnie jedliśmy i rzeczywiście są o niebo lepsze od gotowanych. Pieczenie intensyfikuje ich smak i wydobywa więcej słodyczy.

Na takie proste pieczenie dam Wam dziś przepis. Ja zrobiłam do nich sałatkę z jajkiem w koszulce, bo przygotowałam je na obiad, ale jako przekąska świetnie sprawdzą się same.

pieczone szparagi zawijane w szynce dojrzewającej

Pieczone szparagi zawijane
w szynce dojrzewającej,
z parmezanem

Składniki dla dwóch osób:

  • pęczek szparagów (500 g)
  • kilkanaście plastrów dojrzewającej szynki (parmeńska, serrano,szwarcwaldzka lub speck)
  • około 50 g startego twardego sera (grana padano, parmezan, dziugas)
  • świeżo zmielony pieprz

Jeśli pieczecie szparagi na obiad, można zrobić sałatkę z sezonowych warzyw i oliwy, a na wierzch położyć jajko w koszulce, lub sadzone, lub ugotowane na półtwardo.

Włączamy piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Zawijamy szparagi w plaster szynki, najlepiej po dwie sztuki ( na zdjęciu zawinięte są po jednej, ale po dwie wychodzą zdecydowanie lepsze), układamy je na blaszce. Skrapiamy delikatnie wodą i posypujemy startym serem. Pieczemy około 20 minut, aż będą miękkie. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem – z solą radzę uważać, bo dojrzewające wędliny i ser mają jej wystarczająco dużo. Kieliszek białego wytrawnego wina będzie doskonałym dodatkiem.

pieczone szparagi zawijane w szynce dojrzewającej

2 komentarze

  1. Ania
    18 maja 2017

    My skrapiamy też trochę oliwą

    Odpowiedz
  2. Marzynia
    25 maja 2017

    Ach, jaki piękny płotek na tym zdjęciu! A na kolejnym widać, jak żółteczko zaraz podmyje te szparagi, no bajeczka!

    Odpowiedz

Napisz odpowiedź do komentarza Ania

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Wypełnienie wszystkich pól jest wymagane.



Komentarz

Anuluj pisanie odpowiedzi