Pomidory nadziewane kurkami

| sobota, 24 sierpnia 2013
pomidory nadziewane kurkami

Sucho jest od jakiegoś czasu i grzyba nie uświadczysz na bazarze. Jeśli uświadczysz, to cena i tak zwala Cię z nóg i karze zmodyfikować plany obiadowe. Kurki pojawiły się już pod koniec lipca, kilka razy widziałam je jeszcze na początku sierpnia. Potem cisza. Susza wywarła wielkie spustoszenie. Dlatego tuszę, że to kilkudniowe ochłodzenie, które rzekomo przed nami (nigdy nie wierz pogodynce!), da kani (czubajce) trochę dżdżu. Że o kurce nie wspomnę, bo ona jest tu najmocniejszym głosem chóru. A że ostatnio dużo rzeczy nadziewam, znajdując w tym upodobanie, pozwoliłam sobie wypełnić soczyste, malinowe pomidory kurkowo-warzywnym nadzieniem.

Pomidory nadziewane kurkami

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki dla trzech osób:

  • trzy duże, dojrzałe pomidory
  • 200 g kurek, dokładnie opłukanych
  • 200 ml śmietany 30%, lub serka mascarpone
  • jeden por (białe i jasnozielone części)
  • opcjonalnie ostra papryczka
  • trochę białego wytrawnego wina
  • oliwa lub masło do smażenia
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do posypania
  • opcjonalnie grana padano, lub zwykły ser żółty
  • sól i pieprz

kurki, por

Pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy miąższ. Najlepiej zrobić to specjalną łyżeczką do carvingu, ale można spróbować też łyżką. Miąższ można wykorzystać na zupę pomidorową, lub do jakiegoś sosu, dlatego odłóżcie go do lodówki. Pora przekrajamy wzdłuż, dokładnie płuczemy z piasku pod bieżącą wodą, po czym kroimy w plastry. Małe kurki zostawiamy w całości, większe dzielimy. Włączamy piekarnik na 180 stopni, termoobieg.

pomidory

wydrążone pomidory

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, dodajemy pory. Szklimy je kilka minut, po czym dorzucamy kurki. Podsmażamy je kolejnych parę minut, po czym podlewamy winem i czekamy, aż niemal w całości odparuje. Potem dodajemy śmietankę, lub mascarpone (jeśli śmietankę, musi nam trochę odparować). Całość doprawiamy, wrzucamy garść poszatkowanej natki i nadziewamy pomidory. Do masy można dodać sera. Układamy pomidory w nasmarowanej olejem blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10-12 minut, aż wierzch się przyrumieni. Jeśli ma to być przekąska, podajemy pomidory same, kiedy zaś chcemy zrobić z nich danie obiadowe, na talerzu ląduje ryż, lub kus kus, lub grzanki z oliwą i czosnkiem, ewentualnie jakaś szybka sałatka.

pomidory nadziewane kurkami z kuskusem

3 komentarze

  1. Marzynia Mamcia
    24 sierpnia 2013

    Jessu, aleś se pozwoliła!
    Normalnie łaknę tego danka na każdym, tak apetycznie sfotografowanym etapie, JAK KANIA DŻDŻU!

    Odpowiedz
  2. Ania
    26 sierpnia 2013

    Zawsze cieszy, gdy propozycja wegetariańska, a do tego pysznie wyglądająca.

    Odpowiedz
  3. Ania z Polanki
    21 września 2013

    Kurki nie dopisały, więc zamieniłam na pieczarki i… niebo w gębie!

    Odpowiedz

Napisz odpowiedź do komentarza Marzynia Mamcia

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Wypełnienie wszystkich pól jest wymagane.



Komentarz

Anuluj pisanie odpowiedzi