
Wołowy sos pieczeniowy demi glace
Nigdy nie robiłam demi glace w domu. Nauczyłam się go w pracy, ale nie próbowałam gotować w swojej kuchni ze względu na długotrwały i mocny zapach pieczonych, a później gotowanych kości wołowych. Nie mieliśmy też wyciągu. Nie mieliśmy, ale już mamy. Dlatego kiedy zobaczyłam w mięsnym na Królewskiej kości wołowe, spychany do głębi świadomości pomysł na demi glace nagle odbił się od dna i wytrysnął tuż przy uchu.

Dopełniacz. Balsamiczny sos barbecue
Kogo? Czego? Dobrego sosu. Nam brakuje często. Dobrym sosem nie nazywam oczywiście ketchupu, który mi w ogóle nie smakuje, a jeśli go używam, to do środka kotletów na burgery, albo do marynowania sztukamięsów. Musztarda jest ok, ale sama jest dość ostra. Poza tym ograna, opatrzona i objedzona.

Jak zrobić sos aioli?
Powinna zacząć od tego, co to jest sos aioli. Najprościej rzecz ujmując – jest to hiszpańsko–prowansalski sos majonezowy z dodatkiem czosnku, gdzie zamiast oleju, lub w jego towarzystwie występuje oliwa z oliwek. Sos ma ostry czosnkowy smak i wspaniały żółty kolor, dzięki oliwie.

Miks polski średnio ordynaryjny. Sos z kurek, ogórków kiszonych i boczku
Ogórki były nasze, kurki to dar losu od mamy. Mama dostała je od szwagra, który podczas podróży, mijając las, postanowił zatrzymać się tam na chwilę.

Raz kozie śmierdź. Sos z koziego sera
Wczoraj był już zaklepany temat. A mianowicie słodka tarta. Miały być „…tam desera wystawione rodzynami najeżone”*. Jak to jednak w życiu bywa, plany się zmieniły.