Kokosowe curry z ciecierzycy i kalafiora

Kokosowe curry z ciecierzycy i kalafiora

niedziela, 5 marca 2017

Chciwie poszukuję dań jednogarnkowych. Potrzebuję ich na lancze do Nowego Bufetu. Te wszystkie eintopfy są najlepsze, najfajniejsze i najwygodniejsze do przygotowania i do wydawania dla sporej liczby osób przez kilka godzin.

Modyfikujemy soję na kotlety

Modyfikujemy soję na kotlety

wtorek, 7 stycznia 2014

Uspokajam – nie będzie to rzecz o kotletach, nabywanych w sklepie w postaci twardych sucharów w paczce. Soję nabędziemy sobie sami. Albo w sklepie, albo na targu, ale tam kupujemy tylko potrzebną ilość, dokładnie płuczemy i unikamy przechowywania. Ryzyko wystąpienia moli jest tu większe, poza tym ziarna leżą zwykle w otwartych workach, co na pewno nie służy ich żywotności. Przyznaję od razu, że był to mój pierwszy kontakt z ziarnami sojowymi, nie bałam się jednak konfrontacji.

Druga podróż do Hokkaido. Tarta z dynią i z cukinią

Druga podróż do Hokkaido. Tarta z dynią i z cukinią

niedziela, 26 sierpnia 2012

Hau, hau. Odszczekuję to, co powiedziałam o dyni hokkaido. Że niby skórka jest za twarda żeby ją jeść. Otóż nie jest, właściwie to jest idealna.

Jak wypełniać pity? Pita z  warzywami, fetą i sosem oliwkowym

Jak wypełniać pity? Pita z warzywami, fetą i sosem oliwkowym

środa, 1 sierpnia 2012

Chętnie podzieliłabym się z Wami wiedzą z zakresu wypełniania rubryczek w tych diabelskich druczkach. Tylko nie umiem tego robić.

Ratatuj się kto może. Ratatouille

Ratatuj się kto może. Ratatouille

niedziela, 8 lipca 2012

Wpadła mi ostatnio w ręce mała książeczka o kuchni francuskiej. Nic specjalnego, w każdej piszą praktycznie to samo. Tarty, zupa cebulowa i reszta. Tak sobie z obowiązku przeglądałam, bo szukałam jakiegoś prostego pomysłu na obiad.